TOF’s historie er udførligt beskrevet i 50 års jubilæumsbogen “Mennesker og Mærker i 50 år”, fortalt af vort medlem, tidligere formand Peter Schweizer”. Med uddrag fra bogen gives her et billede af klubbens 60 årlige liv – med hverdag og med fest.
Bogen starter således:
“Verden er i krig. Slaget om Stalingrad er på sit højeste. Tysklands besættelse af Danmark nærmer sig sit fjerde år.
Kalenderen viser den 11. januar 1943. I den lille stationsby TAASTRUP, ca. 25 km vest for København søger en lille skare af de ca. 4.100 indbyggere hen til byens største hotel, TAASTRUP NYKRO. Det er aften, overskyet og 5-6 grader koldt. De stamper sig gennem de 20 cm sne, der har ligget siden nytår, for at følge en opfordring, som stod et par dage før i den lokale avis, Taastrup AVIS.
Der kunne man fredag, den 8. januar i en 2-spaltet annonce på forsiden læse følgende:
INDBYDELSE
Til oprettelse af en Frimærkeklub for Taastrup og Omegn søges Deltagere. Stiftende Møde afholdes førstkommende Mandag den. 11. januar på Hotel Taastrup Nykro.
At det lykkedes, fortæller et notat om begivenheden, som kunne læses den 22. januar i samme avis:
“…Interessen viste sig at være langt større, end man havde tænkt sig, og der stiftedes straks en Forening under navnet “Taastrup og Omegns Frimærkeforening”…Det vedtoges at holde møde 2. og 4. Mandag i hver måned. Hr. Restauratør Lippert, Hotel Taastrup Nykro, har været så elskværdig at stille lokaler til Raadighed. De små brogede Papirlapper øver på mange en vis Tiltrækning, og det kan ikke bortforklares, at det både er en sund og lærerig Fritidsbeskæftigelse, som da også dyrkes af baade unge og ældre, fra Bydrengen til Medlemmer af Kongehuset. Alle der har lyst og Interesse bedes møde på de fastsatte Mødeaftener “.
Dermed var TAASTRUP OG OMEGNS FRIMÆRKEKLUB en realitet.
Manden, der var initiativtageren til at indrykke den omtalte annonce, SVENN BØRGE HANSEN, havde siden sit ottende år samlet på frimærker, Årene gik, han fik en uddannelse som maler og blev gift. Interessen for frimærker havde holdt sig i al den tid, men han blev aldrig medlem i nogen frimærkeklub.
Nu som 32-årig begyndte tanken om “selv at oprette en frimærkeklub” mere og mere at beskæftige ham. Som den ildsjæl han var, når det gjaldt nye aktiviteter, smittede ideen helt sikkert af på de personer, han konfererede med om sit forehavende: Skræddermester JOHANNES OLSEN og lagerchef NIELS BRAGE, som han kendte dels gennem sin familie og dels gennem sit arbejde.”
At ideen var god nok, ved vi jo i dag. Og Taastrup og Omegns Frimærkeklub ærede sin “grundlægger” i 1973, ved at udnævne SVENN BØRGE HANSEN til sit første æresmedlem.
Det er forbløffende at konstatere, at klubben nu 60 år efter stadig holder møde hver anden mandag. De har været fremsynet disse 26 fremmødte mænd den 11. januar. De første mange år blev møderne holdt på Taastrup Nykro, senere omdøbt til Lipperts Hotel, i dag Medborgerhus for Høje Taastrup Kommunes borgere. I dag holdes møderne i lokaler på Taastrup Kulturcenter. Allerede den første aften blev der valgt en bestyrelse på 5 medlemmer. Som formand blev valgt NIELS BRAGE, SVENN BØRGE HANSEN fik posten som næstformand. Som kasserer blev valgt FREDERIK PETER MORTENSEN mens SVEND ERIK MILLARD blev dubletleder.
I dag er antallet bestyrelsen øget til 7, men strukturen med bestyrelse, møder, miniauktioner og årlig generalforsamling er bevaret.
Medlemskabet kostede dengang 1,50 kr. pr. kvartal, og der var engangsindskud på 2,00 kr. I dag er der ikke noget engangsindskud for at blive medlem og det koster 320,00 kr. om året.
Hovedformålet med klubben blev meget prætentiøst nedfældet i klubbens første love. Under $1 hedder det:
Klubbens formål er at fremme Kendskabet til og interessen for Filatelien ved Foredrag og oplysende møder, samt ved Dubletcirkulationen at sætte Medlemmerne i Stand til at forøge deres Samlinger til billig Priser, og videre i $2 “…På Møderne sker fremvisning af Frimærker, Nyheder etc., ligesom der arrangeres Udstillinger og afholdes filatelistiske Foredrag og Auktioner “.
Der opstod straks en tradition om hvert år efter generalforsamlingen at fejre fødselsdagen med en såkaldt STIFTELKSESFEST. Det foregik også på Lippert Hotel, men i en af de større sale. Det var årets begivenhed, og den blev fejret efter alle kunstens regler. Man startede med et stort festmåltid bestående af GULE ÆRTER MED FLÆSK; ØL og SNAPS, derefter PANDEKAGER og SOLBÆRROM og som afslutning KAFFE med GOGNAC/LIKØR. Hvem som har fundet på denne menu, er der ingen beretninger om – men den blev en tradition. Efter mange års pause blev traditionen genoptaget i år.(2003) Efter spisningen var det en tradition, at der blev sunget en festsang og herefter var der dans med de ledsagende damer, som var velkomne også til generalforsamlingen, men de skulle erlægge et vederlag på 5,00 kr. for at deltage i spisningen. I festsangen gav de mening medlemmer udtryk for deres mening om klubben i almindelighed og om bestyrelsen i særdeleshed. Således lyder f. eks. første vers i sangen i 1946:
“Om bestyrelsen kan der siges en Del mer og mindre godt; Nu skal den ha´Kanel,
Når jeg ser den bli’r bister
saadan nogen “Phi-la-te-lister”
nu skal de ha´ Lak, maskeret som Tak”.
Efter 5 år holdt klubbens sin første udstilling. Protektor for udstillingen var Postmesteren i Taastrup, hr. A. Spansgberg-Poulsen .
Udstillingen blev holdt på Lipperts Hotel den 20.-21. marts 1948. Efter udstillingen kunne man notere sig et overskud på 219 gode danske kroner, og man var enige om, at denne udstilling ikke skulle være den sidste.
At der var stor aktivitet blandt de ca. 40 medlemmer sidst i 40´’erne og i begyndelsen af 50’erne, kan man bl.a. ae af STORAUKTIONS-listerne fra dette tidsrum. Således havde man den 11. april 1949 en auktion med 262 numre og allerede den 10. oktober en, denne gang med 223 numre! Eller i 1951, hvor man den. 2. april holdt storauktion over 225 lots.En gennemlæsning af de gamle auktionslister giver et godt billede af den udvikling, filatelien har gennemgået i Danmark – også prismæssigt. Under lot nr. 15 tilbydes et ubrugt parstykke af 10 øre Frederik VIII, hvoraf det ene mærke er varianten “opstående hårlok” (AFA 55x) for hele 9 kroner og halvtreds øre!
Ved talen om auktionerne skal det i parentes bemærkes, at klubben endnu i dag benytter den samme auktionshammer, som blev brugt den gang. Hammeren og tilhørende slagblok er hånddrejet af billedskærer POUL JENSEN, som forærede den til “auktionarius” BØRGE HANSEN til stiftelsesfesten i 1947. I starten af 1949 viste det sig, at bestyrelsen skulle finde en person, som kunne overtage kassererposten, idet HELGE HINGE, valgt i 1946 måtte udtræde idet han måtte flytte til Aarhus på grund af sit arbejde.
At blikket rettedes mod PETER B. PEDERSEN som den nye mand, var ikke helt tilfældigt. Han var kontorist med regnskab som speciale. Desuden havde han allerede samarbejdet med bestyrelsen ved flere lejligheder.
Derfor var det et godt kup, da generalforsamlingen den 10. januar 1949 valgte PETER B. PETERSEN til ny klubkasserer.
Med valget af PETER B. (som han kaldtes i daglig tale) havde man ikke kun fået en perfekt kasserer, men også det menneske, som har haft den største betydning for klubbens beståen frem til i dag. Peter B. fortsatte på kassererposten lige frem til 18. november 1991, altså i næsten 42 år. I en tale til PETER B., holdt til 20 års stiftelsesfesten, siger Niels Brage følgende:
“Du har – synes jeg – været en sådan klippe(man kan bygge på) gennem disse mange år; uden dig tror jeg ikke, vi i de svære år havde holdt ud. Du har været trofast og var aldrig bange for at påtage dig alt, når man henstillede det til dig…”.
Efter 8 år – i 1951 – rokerede man på generalforsamlingen om på bestyrelsesposter. Efter den var det SVENN BØRGE HANSEN, der beklædte formandsposten, mens NIELS BRAGE blev næstformand.
Dermed blev altså klubbens “grundlægger” nu, 8 efter, også dens formand. Niels Brage vendte tilbage til formandsposten i 1956, hvor han igen var formand i en 4-årig periode. Til sidst i denne artikel er indsat en oversigt over alle formændene i klubben fra starten i 1943 til i dag år 2004.
Medlemstallet var steget til ca. 40 medlemmer, da 10 års jubilæet nærmede sig, og der igen skulle arrangeres udstilling. Som protektor var det borgmester Ingemann Pedersen der åbnende udstillingen. Udstillingen var igen i den store sal på Lipperts Hotel. der blev fremstillet et særstempel og udgivet et katalog, som kostede 1,00 kr. Undervejs havde der været problemer med et vignettryk, som måtte trækkes tilbage, idet det efter generaldirektorates mening lignede et frimærke for meget. Men udstillingen forløb godt med mange besøgende og der opnåedes et overskud på 492,07 kr.
Ved 25 års jubilæet blev der igen holdt en stor udstilling, som blev åbnet lørdag den 13. januar af nylig afdøde borgmester Flemming Jensen. Stedet var igen Hotel Lippert. Igen blev der fremstillet et jubilæums særstempel og der blev udgivet et fornemt katalog. udstillingen af frimærkesamlinger indeholdt mange rariteter, herunder en ubrugt fireblok 2 RBS.
I 1967 bliver Palner Rundstrøm valgt ind i bestyrelsen og han er formand fra 1972 til 1983, altså både ved 30 års jubilæet og 40 års jubilæet. efter hans valg i år 2000 nu igen ved 60 år jubilæet. Lørdag den 13. januar 1973 byder PALNER RUNDSTRØM velkommen til Taastrup og Omegn Frimærkeklubs 30-års jubilæumsudstilling (forsikret for 11/2 million kroner!) på Lipperts Hotel ved en reception kl. 11.00. Og efter taler af Fællesrådets formand Tage Buntzen og Taastrups postmester H- Sørensen kan borgmester Flemming Jensen – som udstillingens protektor – erklære udstillingen for åben.
Ved 40 års jubilæet er der igen en udstilling, denne gang I Taastrup Fritidscenter, som Kulturcentret dengang hed. Det var nyvalgte borgmester Laurids Christensen der var protektor for udstillingen:
Der blev udgivet et lille katalog i forordet skriver Palner bl.a.:
“Vi har forsøgt at lave en udstilling lidt anderledes end man normalt ser, idet vi har opfordret vore medlemmer til at udstille en oversøisk samling, hvilket vi håber vil anspore andre samlere til at gå i gang med et nyt område som supplement til de danske eller nordiske områder.”
Med til historien hører, at medlemmerne på et tidligere møde havde trukket navnet på et oversøisk land op af den høje hat og så efterfølgende gået på jagt efter mærker fra det pågældende land.
Inden da afholdt TOF nationaludstillingen INTERDANIA 79. En stor og flot udstilling, som krævede 3 års forberedelse. En stor præstation af så lille en klub, som nu ikke var så lille endda, idet medlemstallet for længst havde passeret 100.
Torsdag den. 8. november 1979 åbnedes udstillingen af viceborgmesteren. Præcis kl. 15.00 åbnedes portene for det ventende publikum udenfor Fritidscentret. Og folk væltede inde de første havde allerede taget opstilling 3 timer før åbningen, og efterhånden samlede sig en 200 meter lang menneskeslange, som nu bugtede sig gennem dørene. Alle ville have en af de 1400 specielt fremstillede, grønlandske “Julemærkemapper”, som blev solgt på 3½ time. Udstillingen blev en stor succes for klubben.
Klubbens bestyrelse havde fået mod på at holde udstillinger, så det blev besluttet at holde en udstilling igen ved 45 års jubilæet. Der blev fremstillet et nyt logo igen efter bølgelinie-mærket. Hvor man i til TOF 40 havde brugt det første udkast af J. Therchilsen, gik man nu over til den endelige udgave: den med hjerterne.
For også at få ikke samlere interesseret i udstillingen udskrev man en tegneseriekonkurrence for børn mellem 0-14 år, opdelt i 3 aldersgrupper med hvert sit tema. Der blev udsat flotte præmier til vinderne. I stedet for den sædvanlige udstillingskuvert lykkedes det efter mange forhindringer og besværligheder at få godkendt fremstillingen af et helsagspostkort. Endvidere satte man 6 flasker god rødvin på højkant for en besøgende på udstillingen, der kunne komme med en kuvert afstemplet på stiftelsesdagen den 1. januar 1943.
Byens borgmester var nu Anders Bak, som var protektor for udstillingen og han åbnende udstillingen den 16. januar 1988 i Taastrup Fritidscenter.
Tegnekonkurrencen blev ingen succes, da der kun kom få tegninger, men helsagspostkortet blev revet væk, man måtte endda begrænse salget til højst 3 pr. person. Der var ingen der var i stand til at fremvise et brev dateret på klubbens stiftelsesdag. Alt i alt var udstillingen endnu en gang en succes, hvor Taastrup og Omegns Frimærkeklub igen blev kendt over hele landet for sine gode udstillinger og kreativitet med hensyn til spændende tiltag. Dog måtte bestyrelsen notere et dundrende underskud.
Ved 50 års jubilæet i 1993 var Peter Schweizer klubformand. Han havde inden da i efteråret 1991 ved en stor arbejdsindsats dykket ned i klubbens forhistorie og fået udgivet bogen:
“MENNESKER OG MÆRKER I 50 ÅR”, en bog på 112 sider.
Jubilæumsudstillingen i 1993 var igen en national udstilling og blev kaldt DEN GLADE NATIONALE – INTERDANIA 93.
I udstillingens præsidium var bl.a. borgmester Anders Bak og postmester Finn V. Larsen. Peter Schweizer skriver bl.a. i forordet i kataloget:
Nu er det altså vores 50 års jubilæum vi festligholder med dette års nationale udstilling. I lighed med de tidligere udstillinger, har vi også denne gang sat alle sejl til for, at besøgende kan opleve en dag, der vil være værd at mindes, både gennem den utrolige alsidighed i de mange samlinger udstillingen kan fremvise, men også gennem et righoldigt rammeprogram”.
Der blev udgivet er spændende og flot katalog på 66 sider, delvis i farver. Igen var der stor søgning til en store udstilling, son blev holdt i Fritidscentret(Nu Taastrup Kulturcenter) den 17.-19 september 1993.
Klubbens 60 års fødselsdag blev også markeret med en flot udstilling, TOF 60, i Taastrup Kulturcenter den 29. og 30 marts 2003.
Udstillingen tiltrak mange besøgende og der blev igen udgivet et flot katalog på 58 sider, som kan købes her
Klubbens 70 år fødselsdag blev markeret med et lidt mindre arrangement den 17. marts 2013. Der var handlende, mulighed for bytning, og udstilling af medlemmernes eksponater, hvor publikum var dommere og dermed skulle afgøre, hvilket eksponat, der var bedst.
Klubbens 75 års fødselsdag blev holdt på samme samme fem år tidligere. Der var ganske pænt fremmøde, så det er nok den måde, fremtidige fødselsdage vil blive markeret på.
I dag 78 år efter stiftelsen kan vi konstatere, at interessen for at samle på frimærker stadig eksisterer hos mange. I Danmark er der mange frimærkeklubber, og i TOF kan vi glæde os over at vi stadig er ca. 25 medlemmer, hvor mange møder flittigt op på vore møder.
FORMÆND I TAASTRUP OG OMEGNS FRIMÆRKEKLUB
1943 – 1951 Niels Brage
1951 – 1954 Svenn Børge Hansen
1954 – 1956 Togo Klüwer
1956 – 1960 Niels Brage
1960 – 1964 Karl Adby
1964 – 1971 Holger Christensen
1971 – 1984 Palner Rundstrøm
1984 – 1990 Orla Nielsen
1990 – 1994 Peter Schweizer
1994 – 1997 Mogens Lessels
1997 Kurt Holmberg
Børge Guldmann
1998 – 2000 Ib Eilertsen
2000 – 2003 Palner Rundstrøm
2003 Jens E. Christensen
Har du lyst til at læse mere om TOF’s historie, kan du købe bogen “Mennesker og Mærker i 50 år” her.
Det bedste kendskab til TOF får man dog naturligvis ved at komme til vores mødeaftener. Alle er velkomne. Du kan finde klubbens program under punktet møder på forsiden.
Du kan blive medlem her.